De fietsverzekering
De auto is al lang niet meer alleen op de baan. Er zijn veel meer fietsers. Intussen rijdt 1 op de 5 Belgen met een elektrische fiets. Een nieuwe fiets kan aardig wat geld kosten. Daarom loont het de moeite om een fietsverzekering af te sluiten. Een fietsverzekering vergoedt je voor geleden schade, diefstal en beschikt zelfs over een depannagedienst die je te hulp schiet wanneer je onderweg in panne valt door een platte batterij, een probleem met de ketting, een kapotte band, enzovoort.
Wanneer komt een fietsverzekering tussen?
Voor enkele euro’s per maand ben je verzekerd tegen schade aan de fiets, diefstal en pech onderweg. De premie hangt vanzelfsprekend af van de waarde van de fiets en het soort fiets (speed pedelec, racefiets, stadsfiets, e-bike…)
Net zoals bij een omniumverzekering voor de auto, bestaan er verschillende formules op de markt. Het is dan ook belangrijk om goed de voorwaarden na te pluizen alvorens een fietsomniumverzekering af te sluiten. Aarzel hiervoor niet om contact op te nemen met TORIS
Is een fietsverzekering voldoende?
Er bestaat geen verplichting om zich als fietser te verzekeren. Voor de schade aan derden, kan je wel beroep doen op je familiale verzekering. Bijvoorbeeld, je veroorzaakt een ongeval met je elektrische fiets en er zijn krassen op het voertuig van de tegenpartij. In dit geval komt je familiale verzekering tussen. Je draait wel op voor de vrijstelling. De familiale verzekering is niet wettelijk verplicht in België, maar is eigenlijk onontbeerlijk. Wie er nog geen heeft, raden wij aan om er zeker en vast één af te sluiten. Let wel op, sommige elektrische fietsen laten je toe om te rijden zonder zelf te trappen. In dit geval is er een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid bromfietsen vereist als je er meer dan 25 km/u mee kunt rijden zonder dat je er zelf een inspanning moet voor doen.
Komt de fietsverzekering ook tussen als ik gekwetst geraak?
Neen, daarom is het goed om een ‘alle verkeersongevallenverzekering’ af te sluiten. Zeker als je weet dat het aantal fietsongevallen met lichamelijke letsels zienderogen stijgt. Tegen enkele tientallen euro’s per maand kan je het volledige gezin daartegen beschermen. Bij een ongeval met lichamelijke letsels worden de extra medische kosten na aftrek van de tussenkomst van het ziekenfonds terugbetaald en wordt er een vergoeding uitgekeerd bij invaliditeit of overlijden. Deze verzekering kan je uitbreiden voor alle ongevallen in het privéleven.
Ben ik als fietser een zwakke weggebruiker?
Belangrijk om te weten dat sinds 1994 de fietser – ook de fietser met een elektrische fiets én die niet verplicht is om een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten - wettelijk beschermd wordt als zwakke weggebruiker. Dat wil zeggen dat wanneer je als fietser slachtoffer wordt van een verkeersongeval met een motorvoertuig altijd een vergoeding zal krijgen voor je lichamelijke schade en de schade aan je kledij, ongeacht of je in fout bent of niet. Uiteraard is opzet uitgesloten. Je medische kosten worden terugbetaald, je krijgt een invaliditeitsvergoeding of je erfgenamen krijgen een schadevergoeding bij je overlijden. De schade aan je fiets wordt door deze wet niet vergoed. Hier willen we nog eens het belang van een fietsomnium of de fietsverzekering benadrukken.
Wat als je…
Een fietsverzekering wil afsluiten? Neem dan contact op met TORIS. Ons kantoor werkt samen met diverse verzekeringsmaatschappijen zodat we je altijd een oplossing kunnen bieden die precies geschikt is voor jouw behoeften. Net zoals bij een auto is het belangrijk om als fietser goed verzekerd te zijn. Voor elke type van fiets kan er een fietsverzekering afgesloten worden.