Autoverzekering
Voor al wie met de wagen rijdt is een autoverzekering verplicht. En dat is ook logisch als je nadenkt over de financiële gevolgen van een zwaar ongeval. Kort gezegd valt de autoverzekering uiteen in drie luiken: de burgerlijke aansprakelijkheid motorvoertuigenverzekering, de omniumverzekering en de bestuurdersverzekering, waarvan echter enkel de BA-motorvoertuigen door de wet wordt verplicht.
Wat is een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid?
Zoals hierboven al gemeld is deze verzekering verplicht voor iedereen die met een motorvoertuig rijdt. Ze vergoedt namelijk alle schade die je bij een eventueel ongeluk aan anderen zou toebrengen. Deze autoverzekering is erg belangrijk, aangezien de kosten voor lichamelijke schade, invaliditeit of (in het ergste geval) een overlijden, enorm hoog kunnen oplopen. Een goede BA-motorvoertuigenverzekering is dus cruciaal. Sommige verzekeringsmaatschappijen bieden een autoverzekering per kilometer aan. Voor mensen die jaarlijks relatief weinig kilometers doen met de wagen kan dit zeer interessant zijn.
Wat is een omniumverzekering?
Steeds meer mensen sluiten naast de verplichte burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering auto een omniumverzekering af. En ze hebben gelijk, ze betalen wat meer verzekeringspremie, maar ze krijgen er heel wat voordelen bij.
De omniumverzekering betaalt alle schade aan je voertuig, ook de schade wanneer er geen tegenpartij is. We denken hier bijvoorbeeld aan storm- of hagelschade, aan vandalisme of diefstal zonder de dader te kennen, aan aanrijdingsschade met dieren, enzovoort…
Zelfs als er een tegenpartij is, is het vaak interessant om een omniumverzekering te hebben. Denk maar aan ongevallen in het buitenland waar de afhandeling van een schadedossier ietsje langer kan duren of een ongeval met een tegenpartij die zonder verzekering rijdt en waar het waarborgfonds moet tussenkomen. In deze gevallen zal de omniumverzekering je onmiddellijk vergoeden en hoef je niet lang te wachten op een tussenkomst. Met andere woorden, de omniumvergoeding betaalt sneller.
Je krijgt niet alleen sneller je geld, maar in vele gevallen krijg je ook meer geld. Zeker bij totaal verlies of diefstal. De meeste verzekeraars betalen gedurende 2 à 3 jaar de volledige waarde aan 100% terug, daarna begint de afschrijvingswaarde. Vanaf dan vermindert elk jaar het terugbetalingspercentage. Ook bij een wagen van enkele jaren oud, blijft een omniumverzekering interessant, zeker als je weet dat een gemiddeld schadedossier in een omniumverzekering bijna 2.000 euro kost.
Veel mensen schakelen na enkele jaren over op een ‘kleine’ omnium', waarvoor de premie veel goedkoper is dan die voor de gewone omniumverzekering. Deze verzekering dekt schade bij brand, diefstal of inbraak, glasbreuk, aanrijding met dieren en natuurkrachten. Schade die je zelf veroorzaakt aan je eigen wagen, is niet gedekt.
Mag iedereen van het gezin met de auto rijden?
Iedereen van het gezin mag met de auto rijden zolang de bestuurders een geldig rijbewijs hebben. Wel is het aangeraden om de regelmatige gebruikers van het voertuig als medebestuurder in het contract op te nemen. Zeker als het gaat om een jonge bestuurder. Tegen de tijd dat de jongere zelf een verzekering wil afsluiten, zal bij sommige verzekeraars de opgedane ervaring meetellen en tot meer voordelige premievoorwaarden leiden. Wat je in geen geval mag doen is de auto van het kind op naam van de ouders verzekeren. Bij een ongeval zou de maatschappij zich immers tegen jou kunnen keren, vermits niet de echte hoofdbestuurder (degene die het vaakst met de auto rijdt) in het contract aangeduid werd.
Waarom een bestuurdersverzekering afsluiten?
Hoewel de BA-motorvoertuigenverzekering alle schade dekt die jij met je voertuigen toebrengt aan anderen, ben je met deze verzekering zelf niet beschermd. Heb je lichamelijke schade opgelopen en ben je in fout, dan komt de BA-motorvoertuigenverzekering niet tussenbeide. Wij raden dan ook altijd ten stelligste aan om ook een bestuurdersverzekering aan te gaan. Deze sluit je af om alle eigen lichamelijke schade te dekken in een verkeersongeval, want je mutualiteit of hospitalisatieverzekering dekt niet altijd alle kosten! Tijdelijke of blijvende invaliditeit en zelfs een overlijden vallen eveneens onder de bestuurdersverzekering.
Hoe wordt de premie van een autoverzekering berekend?
De berekening van een verzekeringspremie is gebaseerd op het solidariteitsprincipe (eigenlijk betaalt iedereen voor de schade van iemand anders). Er bestaan weliswaar verschillende parameters die de premie van de autoverzekering beïnvloeden. Alles begint met het type auto. Een ‘zwaardere’ auto met meer kracht zal in de BA-verzekering meer kosten dan een lichtere wagen.
De prijs van de omniumverzekering hangt af van de formule waarvoor gekozen wordt: volledige omnium of kleine omnium. Ook in de volledige omnium zijn er verschillen op vlak van afschrijvingen, vrijstellingen en de verzekerde waarde. Je kan hier moeilijk appels met peren vergelijken, want er bestaan heel wat verschillen tussen de verzekeringsmaatschappijen.
Ook de leeftijd speelt een belangrijke rol. Stel dat je kennis jonger is dan 26 jaar, dan betaalt hij wellicht een hogere verzekeringspremie omdat jongeren statistisch gezien een hoger risico op ongevallen hebben. Gelukkig bestaat er hier wel het solidariteitsbeginsel. Stel dat het niet bestond, dan zou de premie voor een jongere onbetaalbaar zijn gezien de kostprijs van de ongevallen bij de jongeren. Jongeren kunnen in bepaalde gevallen wel van een extra-korting genieten wanneer ze bijvoorbeeld een app installeren om hun rijvaardigheid te testen en te evalueren.
Een andere factor die de premie beïnvloedt is de plaats waar je woont. Woon je in een grootstad, dan bestaat er een kans dat je verzekeringspremie hoger is. In een grootstad is de kans op ongevallen groter dan bijvoorbeeld in een landelijk gebied.
Dat is ook het geval wanneer je in het verleden schadegevallen had. Hoe meer schadegevallen in het verleden, hoe hoger de premie.
Tenslotte bepaalt ook het gebruik van het voertuig hoeveel premie je betaalt. Gebruik je het voertuig voor professioneel gebruik of enkel voor privégebruik? Verschillende maatschappijen bieden ook kortingen aan als je per jaar weinig kilometers (bijvoorbeeld minder dan 10.000 kilometer) aflegt.
Wat als je …
Een autoverzekering op jouw maat wenst? Kom dan zeker eens aankloppen bij TORIS . Wij werken samen met verschillende verzekeringsmaatschappijen, waardoor we je altijd de beste autoverzekering voor jouw profiel kunnen aanbieden! Ben je al klant bij TORIS en heb je een nieuw aanrijdingsformulier nodig? Contacteer ons dan via het contactformulier en wij sturen je de documenten zo snel mogelijk op.
Welke taksen moet ik betalen bij een inschrijving van een auto?
Je moet bij het inschrijven van een nieuwe wagen wel enkele taksen betalen. Voor een berekening van die taksen: de belasting op inverkeerstelling en de jaarlijkse verkeersbelasting, kan je hier terecht.
Wat te doen bij een ongeval?
Het is goed deze tips te lezen wanneer je met je voertuig betrokken geraakt bij een verkeersongeval.
Het is niet altijd nodig om de politie te bellen. Als er enkel blikschade is, dan kun je een ongeval zelf afhandelen met de tegenpartij. Vul het Europees aanrijdingsformulier zo volledig mogelijk in. Vergeet zeker en vast niet een schets van het ongeval te tekenen. Ook bij twijfel over wie in fout is, hoef je de politie niet te bellen. De politie spreekt zich niet uit over schuld of onschuld, dat doen de verzekeraars of de rechtbank. Je kunt de politie wel vragen om ter plaatse te komen als de documenten van de tegenpartij niet in orde zijn of als je vermoedt dat de tegenpartij onder invloed is van drank of drugs. Je moet de politie wel altijd contacteren als er gewonden of doden zijn. Je moet bij het ongeval blijven tot het formulier is ingevuld of de politie ter plaatse is, anders pleeg je vluchtmisdrijf.
Als je de wagens verplaatst na een ongeval, doe je je gele hesje aan. Op auto(snel)wegen is dat trouwens verplicht. Is er enkel blikschade? Neem dan foto’s van de situatie en zet de voertuigen zo snel mogelijk op een veilige plaats volgens de regels van een geparkeerd voertuig. Kunnen de voertuigen niet meer verplaatst worden, plaats dan je gevarendriehoek en gebruik de vier richtingaanwijzers. Zijn er gewonden of doden, laat de voertuigen dan staan tot de politie ter plaatse is.
Ben je bijvoorbeeld tegen een geparkeerde auto gereden, laat dan je persoonlijke gegevens achter en breng de politie op de hoogte van de situatie. Hetzelfde geldt voor als je bijvoorbeeld een verkeersbord, een verlichtingspaal of vangrail hebt beschadigd. Doe je dat niet, dan is er sprake van vluchtmisdrijf.
Zijn er gewonden of doden, dan bel je uiteraard zo snel mogelijk naar het nummer 112. Blijf rustig aan de telefoon, spreek duidelijk en leg meteen uit wat er aan de hand is. Vermeld de plaats van het ongeval en wees zo specifiek mogelijk: gemeente, straat, huisnummer of de rijrichting. Geef ook mee hoeveel voertuigen betrokken zijn, hoeveel slachtoffers er mogelijk zijn en wat hun toestand is.
Voor de afhandeling van het schadedossier raden wij je aan zo vlug mogelijk contact op te nemen met ons kantoor. Aarzel in geen geval ons te contacteren wanneer je vragen of twijfels hebt.
Bron: VAB